top of page
Sök
  • Annika Wålinder

PERFORMANCE - action speaks louder than words

Performance är en konstform som skapas genom handlingar utförda av konstnären eller andra deltagare. Performance kan göras live, inspelat, spontant eller skrivet och inför en publik. Konstformen uppstod i början av 1900-talet bland dadaister, konstruktivister och futurister och spelade en viktig roll i seklets avantegardekonst.


Termerna ”performance” och ”performance art” blev utbredda på 1970-talet. Konstformen ses som icke-traditionell konst då den bygger på att göras live, genom fysisk rörelse och obeständighet vilket erbjuder ett alternativ till statiska konstformer som måleri och skulptur. Den uppstod ur bildkonsten men har också kopplingar till teater och dans. Gränsen är ofta hårfin men performance går att definiera som ett genomförande eller en händelse snarare än en teaterföreställning.


Performance är ofta immateriell och därför miljömässigt hållbar. I Malmö finns landets enda renodlade performancescen: Lilith Performance Studio. Performancekonst möjliggör ett resonemang direkt i den sociala verkligheten, den specifika rymden och politiken kring identitet.


Marina Abramovic från forna Jugoslavien är en av världens mest berömda performancekonstnärer. Hon lämnade alla andra konstformer bakom sig på 1970-talet och har gjort sensation genom att bland annat utsätta sig för risk, rituell smärta, nakenhet och chockverkan. Andra stora performanceartister är den amerikanska konstaktivistgruppen Guerilla Girls och ryska Pussy Riot.


Se Marina Abramovic performance Spirit Cooking:

Besök amerikanska konstaktivistgruppen Guerilla Girls

Ryska konstnärsgruppen Pussy Riot


Källor:

MODERNA MUSÉET: Vad är performance13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page