top of page

SOMMARFÖLJETONGEN DEL 1 AV 4

2020-07-04

Vad gick snett i Los Angeles?

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci beskriver ett läge som är bortom kontroll (Svd, 1 juli, 2020). Kalifornien var den första staten som stängde ned (20 mars) och som ville bekämpa viruset med krafttag. Men idag frågar man sig vad som gått fel. 

Los Angeles har 2000 nya fall om dagen och uppnådde nyligen totalt 100 000 fall där en av 140 smittats, enligt lokala hälsoaktörer (New York Times , 29 juni, 2020). Genom Linkedin har jag fått kontakt med svenska Suzana Roclord, grundare av företaget Infinite Results SEO, bosatt i staden. Jag bad henne att berätta om situationen i södra Kalifornien - det här är hennes gripande skildring av vardagen i karantän, direkt från änglarnas stad, LA, USA:

4.jpg

Hej Suzana, hur har du det, vi får en bild av ett USA i totalt kaos, stämmer det?

 

Läget i USA är kaotiskt nu. Vi har varit isolerade, under "husarrest", i 4 månader och de flesta som jag känner mår psykiskt dåligt. Man ser ingen ände på isoleringen. Skolorna har varit stängda sedan mars och barnen pluggar på nätet. Vi har redan blivit informerade om att skolorna kommer att fortsätta vara stängda i höst. Själv har jag en 17-årig son som måste fortsätta plugga på nätet i höst. Hans gymnastikklasser, dramaklasser och labbklasser kommer inte att finnas. Han kommer att sitta ensam hemma. Livet som var innan är borta. Man kan inte träffa vänner, inte hålla på med sport, inte umgås, det känns overkligt. Allt är stängt och man kan inte längre gå till gymmet och motionera.  Här i Los Angeles där jag bor måste man ha mask på sig när man går och handlar mat. Man kan få böter $1,000 om man inte har mask på sig utomhus. Reglerna ändras hela tiden och ett tag tog de bort boten, nu tror jag att den är tillbaka på grund av antalet smittade. 

2.jpg

Du sitter i karantän i Los Angeles, berätta hur vardagen ser ut?

 

Att sitta i karantän är väldigt jobbigt, det tar på psyket. Själv var jag aktiv innan pandemin, nätverkade mycket och motionerade på gymmet. Nu har jag inte kunnat gå till gymmet på 4 månader och nästan all kontakt med folk är borta. Jag träffar bara min familj.  Zoommöten är hur jag har kontakt med folk numera.  Alla parker är stängda så där kan man kan inte promenera. 

Vilka restriktioner har ni – får ni gå ut överhuvudtaget och måste ni bära munskydd?

 

Vi får gå ut och promenera på gator, men måste hålla två meter distans, vi måste ha munskydd. Man kan gå och handla mat, men de tillåter bara fem personer in åt gången så det är alltid kö utanför mataffären. Man får inte gå in utan mask. Vissa restauranger och affärer öppnade nyligen men på grund av en ökning i virusfallen har de stängt igen. Alla stränder här är stängda just nu. 

Los Angeles och hela Kalifornien är hårt drabbat, vad har gått fel tror du?

 

Ja, vad gick fel? Jag tror ett stort problem är att amerikaner i allmänhet är väldigt ohälsosamma. 70% av amerikanarna är överviktiga och omkring 35 % är väldigt överviktiga (obese=mycket feta).  Sjukvården är dålig och många kan inte gå till doktorn för sina åkommor. När viruset slog till blev dessa människor drabbade eftersom de redan led av andra sjukdomar. 

Vilka konsekvenser ser du att karantänen för med sig? Många talar om ökad psykisk ohälsa och att det är tufft för människor att isolera sig?

 

Konsekvenserna av isoleringen är enorma: självmord, samtal till hjälplinjer om coronavirusängslan i södra Kalifornien, finansiell stress, social isolering, frågor kring hälsa som exploderar i samtal där människor söker hjälp och tonåringar är särskilt drabbade. Våld i hemmet har ökat dramatiskt. 

 

Snart är det presidentval och engagemanget för #blacklivesmatter är starkt, hur ser USA:s framtid ut tror du?

 

USAs framtid är väldigt oviss. Det finns en enorm politisk delning i hela landet.  Många hatar Trump, men jag tror att det blir illa både om han vinner eller förlorar valet i november. Jag har bott här sedan 90-talet och har aldrig upplevt något liknande. Stämningen är dålig och skrämmande, allmänt sett.  Det är mycket tal om rasism och BLM pratar om systematisk rasism som har funnits här i åratal. 

 

Du är utbildad jurist och driver idag Infinite Results SEO som du grundat – berätta vad ni gör!

 

Jag fick min jur kand på Stockholms universitet, men kunde inte jobba som jurist här. Jag jobbar med SEO (sökmotoroptimering) och webdesign. Många klienter försvann när pandemin kom, folk kunde inte betala mig. Nu är jag väldigt aktiv på zoom och får nya klienter på det sättet. jag har tur som har ett arbete som inte är geografiskt begränsat, jag kan jobba med folk från hela världen. Alla är inte lika lyckligt lottade och många är nu utan arbete här. Det finns väldigt lite skyddsnät här och jag vet inte vad som kommer att hända med alla de miljoner människor som har förlorat sina jobb. Redan innan pandemin var hemlösheten ett stor problem här i Los Angeles. 

 

Berätta om ditt liv i Los Angeles, hur skiljer sig vardagen från den i Sverige?

 

Den största skillnaden mellan Stockholm som jag är från och Los Angeles är att allt är så stort här. Mycket folk, mycket trafik, jättestora affärer, stora motorvägar, det tar långt att komma till olika ställen på grund av trafiken och många tillbringar mycket tid i bilen. Det finns fler möjligheter här än i Sverige, eller åtminstone så fanns det innan pandemin. Nu är jag inte längre säker på hur det blir här i framtiden.  Det känns som att allt hänger i luften just nu och många är rädda för framtiden. 

 

I Sverige jobbar många hemifrån, hur ser det ut hos dig, är gigekonomi utbredd och flexibla arbetsvillkor en självklarhet?

 

Här jobbar många hemifrån också. Många har förlorat sina jobb, arbetslösheten har inte varit så stor sedan The Great Depression på 30-talet. Många försöker nu starta en business hemifrån.

 

Sverige får utstå mycket kritik både internt och internationellt. Vi har ju valt att inte stänga ned utan istället utöva egenansvar med social distans. Vad tycker du om den svenska strategin?

 

Jag anser att Sveriges strategi är rätt. Min mamma som bor i Stockholmsområdet och som är gammal, har sagt till mig att hon skulle ha dött för länge sedan om hon hade varit tvungen att vara isolerad.  Inte bara har många avlidit pga viruset här men konsekvenserna av isoleringen är enorma. Personligen tror jag att den kommer att ha konsekvenser i många år framöver. De flesta människor kan inte hantera att vara isolerade i månader. Även när isoleringen är över kommer många att ha psykiska men i många år, kanske för alltid. Många kommer att ha PTSD som en konsekvens av isoleringen. Vi vet inte hur länge vi kommer att vara isolerade, vissa säger att det kan vara många månader till. Allt är ovisst, man kan bara vänta och se. 

 

Hur ser du på framtiden, i coronas kölvatten?

 

Allt är ovisst nu. Vi tar ett steg fram och ett tillbaka, så känns det. Jag är mycket tacksam över att både jag och mina barn har dubbelt medborgarskap och att vi kan flytta till Europa om vi vill.

 

Stort tack för din medverkan Suzana!

 

KÄLLOR:

https://www.nytimes.com/2020/06/29/us/california-coronavirus-reopening.html

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/20/hela-kalifornien-satts-i-karantan-det-har-ar-en-tidpunkt-da-vi-behover-fatta

https://www.svd.se/coronanodlage-utlyst-i-kalifornien

 

 

FOTO: SUZANA ROCLORD

TEXT OCH REDIGERING: ANNIKA WÅLINDER OCH SUZANA ROCLORD

6.jpg
1.jpg
5.jpg
bottom of page