top of page
Sök
  • Annika Wålinder

Ett inlägg i debatten

Uppdaterat: 15 okt. 2021

I Sverige vet vi inte mycket om kommunikation vilket bekräftas av den argsinta debatten om kommunikatörer på landets lärosäten.


Ett en gång väldigt fattigt land med en liten population och bymentalitet har närt utvecklingshinder som tystnadskultur, konflikträdsla och flockmentalitet.


Därav debattklimatet – lättstött, lågt i tak och en passiv aggression gentemot alla former av kommunikationsarbete. Låt oss gå back to basics.


Yttrandefrihet är vår viktigaste mänskliga rättighet och kommunikation är människans största behov.


Skapa dialog och delaktighet för att främja demokrati är kommunikatörens viktigaste uppdrag.


Tal, skrift, bild och språk är vanliga system genom vilka kommunikation utförs.


En kommunikatör är inte en journalist. Medan journalisten ägnar sig åt att kritiskt granska företag och organisationer så företräder kommunikatören dem.


Kommunikatörens tyngsta färdighet är skriftlig förmåga. Pressmaterial, artiklar, målgruppsanpassad information, innehåll till sociala medier, blogginlägg – är bara exempel på skrivuppdrag som kommunikatören behöver behärska.


Kommunikatörer som är vana talare inför publik är hett eftertraktade. Förtroendeingivande presentationer gentemot olika publiker, däribland media, stärker varumärken.


Kritisk granskning, research och nyhetsvärdering är centralt för en kommunikatör. Vidare förmåga att tolka data från olika källor samt att kommunicera data för att kunna berätta övertygande historier. I detta ingår källkritisk utvärdering.


Professionell kommunikation skapar struktur, ordning och reda internt och externt. Kommunikationsarbete bygger företags anseenden och identiteter som står pall i det mediala och politiska landskapet.


Klar kommunikation skapar goda relationer med olika målgrupper vilket främjar affärer och bygger ekonomisk hållbarhet.


Opinionsbildning, påtryckningsarbete och lobbying är kommunikationsformer som förändrar och etablerar attityder, normer och kulturer – det som bygger samhällen.


Debatt och debattartikeln är kommunikation i sin ädlaste form.
37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page