top of page

2020-09-06

Glöm Eiffeltornet –

Frankrike vill bli störst inom hållbarhet

Mitt i skenande pandemi kungör president Emmanuel Macron sina storslagna planer – bygget av en ekonomi ”avantegarde”. Målet är att Frankrike ska vara en social, ekonomisk och miljömässig suveränitet år 2030.

I går (lördag 5 sep) rapporterade Dagens Nyheter att Frankrike under fredagen uppnått det högsta antalet smittade i covid-19 någonsin, med över 8000 fall på ett dygn och att landet befarar en kraftig smittspridning de närmsta veckorna (DN 20200905).

 

Skälet är att 12 miljoner elever började i skolan i tisdags (1 september). Under skolstängningen i våras uttryckte Macron oro över de växande sociala klyftorna:”Alltför många barn i fattiga områden kan inte gå i skolan och de saknar ofta den tillgång till internet och hjälpsamma föräldrar som andra barn har" (DN200413). Idag menar dock hälsominister Olivier Veran att ytterligare en lockdown inte är aktuell. Om situationen urartar kommer andra metoder att användas.

 

I ett inlägg på Linkedin, för drygt en vecka sedan, berättade president Macron att en nationell handlingsplan skulle komma att presenteras inom kort. I torsdags, 2 september, offentliggjorde premiärminister Jean Castex  det enormt ambitiösa programmet ”France relance” (Frankrike startar om).

 

Strategin ska återetablera landet ekonomiskt, socialt och ekologiskt, efter coronapandemin. Planen har tagits fram i nationell samverkan vars syfte är att dra lärdom av krisen. Målet är att bygga ett hållbart Frankrike år 2030 där framför allt unga ska ges förstärkta möjligheter att förvärva kompetens och komma in på arbetsmarknaden. Tre punkter är kritiska:

 

Ekologiskt – Frankrike siktar på att bli den första, stora europeiska ekonomin som är helt kolfri. Fyra områden är prioriterade: energirenovering av byggnader, transporter, jordbruks – och energiomställningen. Landet storsatsar på cirkulär ekonomi med fokus på återanvändning och återvinning av plast.

 

Konkurrens – man vill återskapa tillväxt och stärka innovation genom att verka för en miljömässig, energimässig och digital övergång, en självständig teknologi samt genom att relokalisera produktion.

 

Sammanhållning – nationen vill stoppa växande klyftor och ökad ojämlikhet, orsakade av pandemin. Omstarten ska ske i solidaritet och alla franska medborgare ska främjas, mellan generationer, territorier och mellan företag av alla storlekar.

 

 

Parisavtalet gav avstamp

 

Redan innan Parisavtalet gick igenom kraftsamlade Frankrike för en hållbar utveckling. Supermiljöbloggen skrev samma år om den nya franska revolutionen (2015). Ett stort antal miljömässiga insatser hade gjorts och lagar införts vilket resulterat i ett flertal förbättringar. En utsläppssänkning med 40 procent 2014, en storsatsning på låneelbilar i Paris samt en solparksbyggnation med ambitionen att bli störst i Europa. Alla subventioner till fossila bränslen fasas ut och en ny lag tvingar numera taken på kommersiella byggnader att delvis vara täckta av växtlighet eller solceller. Mataffärer får av sociala och miljömässiga skäl inte slänga mat – den ska skänkas till välgörenhet eller djurfoder. Sedan 2016 är det förbjudet att sälja plastpåsar i landet.

 

Paris har skapat en modell för hållbar stadsutveckling som andra städer kan återanvända. Staden vann Världsnaturfondens stadsutmaning Earth Hour Capital 2016 för sina ambitiösa och långsiktiga klimatåtgärder.

 

Stadsbyggande fortsätter att spela en huvudroll för Paris och Frankrike. Liksom jämlikhetstanken sedan franska revolutionen som alltjämt utgör landets främsta motto och ideal. Ett nytt och framsynt Frankrike tar form och stoppas knappast av en pandemi trots att utmaningarna är gigantiska.

 

TEXT: ANNIKA WÅLINDER, grundare fair communications

 

KÄLLOR:

DN20200905 – liverapportering om coronaviruset

DN20200413

 

Supermiljöbloggen

https://supermiljobloggen.se/nyheter/den-nya-franska-revolutionen/

https://miljo-utveckling.se/paris-utses-till-varldens-klimatstad/

 

President Emmanuel Macrons konto på Linkedin

https://www.linkedin.com/posts/emmanuelmacron_le-plan-france-relance-sera-pr%C3%A9sent%C3%A9-jeudi-activity-6705106398952484864-aV3x

 

Student idag (Frankrike)

http://etudiant.aujourdhui.fr/etudiant/info/date-de-vacances.html

 

Franska regeringens hemsida:

https://www.gouvernement.fr/france-relance

Läs mer om Parisavtalet på Naturvårdsverkets hemsida här.

SOMMARFÖLJETONGEN DEL 4 AV 4

Sommarföljetongen består av fyra fristående berättelser som publiceras i juli och augusti, 2020.

Del 1, 2020-07-04, PREMIÄR "Vad gick snett i Los Angeles?"

Del 2, 2020-07-28, Nu behöver alla samarbeta med entreprenören

Del 3, 2020-08-16, Är munskydd räddningen?

Del 4, 2020-09-06, Glöm Eiffeltornet - Frankrike vill bli störst inom hållbarhet

frarelance.PNG
bottom of page