top of page

DIREKT FRÅN FINLAND:

Dansskandalen som knalldog

– lägesrapport Finland

2022-09-30

Hur mår Finland?

Vi tog oss ett viktigt samtal med vår finska kontakt, copywritern, översättaren och statsvetaren Eva Granqvist.

Hej Eva, vi har ett tufft politiskt läge, minns någon ens Sanna Marins dans?

Hej Annika! Opinionsläget för själva statsministern har inte påverkats nämnvärt och hon är fortfarande mycket populär. Även hennes regering är det. Trots det leder Samlingspartiet i galluparna (motsvarande Moderaterna), och sossarna är på andra plats. Men så har det varit ett tag, och siffrorna har på sin höjd påverkats endast marginellt av "dansskandalen". Kändes mer som en mediegrej än något som vanligt folk bryr sig så mycket om. Saken är den att det är så många andra tunga saker på gång att ingen pratat om dansskandalen på flera veckor, vad jag hört. (Verkar ha fått massor av uppmärksamhet i Sverige?) Energikriser av olika slag, visumfrågor för ryssar och vårdkrisen får all uppmärksamhet just nu.  Så för att svara på din fråga så verkar dansskandalen vara bortglömd, och det blev ingen förtroendeomröstning heller, som oppositionen ett tag hotade med.

Hur ser ni på Putins mobilisering? Hur går debatten bland politiker och i media?

Mycket fokus ligger på situationen vid gränsen, och hur man ska hantera eventuella asylsökande. Kritiskt med tanke på att man inte vill härbärgera spioner. Det kan bli aktuellt att bygga ett stängsel. Det är gränsbevakningen som föreslår detta, så det är inget populistiskt utspel från något parti eller så.

 

Tanken med ett stängsel är att undvika samma typ av hybridkrigföring som Vitryssland maskinerade mot Polen för någon tid sedan.

När skulle stängslet stå färdigt?

Inget formellt beslut har ännu fattats, men gränsbevakningen anser att det är bråttom och borde verkställas redan under nästa år.

Stort tack för lägesrapporten Eva!

Besök Eva Granqvist på Linkedin.

TEXT: ANNIKA WÅLINDER OCH EVA GRANQVIST

bottom of page