top of page

2021-02-17

"Med en bra internetanslutning,

ZOOM och Linkedin så existerar

inga gränser."

Sveriges Radio rapporterar om tomma gator i det vanligtvis turisttäta Barcelona.

Den spanska tillväxten föll med 11 procent år 2020 men beräknas ha återhämtat sig helt under 2022, skriver Spanienportalen

Hej Andreas, hur är läget, hur har ni det?

Vi har det ok, men det har onekligen varit ganska jobbigt, speciellt efter nyår. Man hoppades på att allt skulle blir bättre, men under både januari och februari har det varit väldigt mycket restriktioner. Det är helt enkelt skittråkigt.

andreasbildeld.jpg

Har de hårda restriktionerna varit till nytta i landet?

Det vet man inte. Det spekuleras hela tiden och alla har olika uppfattningar. Ifall alla agerat rationellt så hade nog läget inte utvecklats på det här viset. Under julen, trots varningar så samlades familjerna och resultatet blev att vi återigen fick sjuksängarna på intensivvården fullbokade.

Arbete hemifrån är förstås en självklarhet?

Absolut. Jag personligen har inte haft ett arbetsmöte face to face sedan mars förra året. Det är helt otroligt. Som tur är jobbade jag på distans innan och min lägenhet har utrymme för att kontorsarbeta.

När utegångsförbud återinfördes i november förra

året rapporterades om våldsamma upplopp

och demonstrationer. Vilka är det som protesterar?

De som demonstrerar är framförallt de som blivit tvungna att stänga sina lokaler, typ barer, restauranger och så vidare. De lovas att bli kompenserade men pengarna kommer aldrig. De känner sig lurade och många är unga och har inte ens coronavirussymptom. Med andra ord, de tvingas i konkurs och kan inte försvara sig. Tuffa tider då Barcelona lever på turism och nöjesliv.

Går det bra att rasta hunden?

Det går bra att rasta sig själv också😊. Det är ingen lockdown. Under mars till maj var det total lockdown och den enda chansen att komma ut var tack vare vår hund. 

Har du och familjen funderat på att komma över till

Sverige ett tag?

Det har vi funderat på och troligtvis ifall vi hade vetat vad som skulle hända, dvs restriktioner under ett år, så hade vi kanske rest till Sverige. Dock så har vi det ganska bra och det känns som om det blir bättre. I sommar hoppas vi kunna komma!!

"Aldrig tidigare har det varit lättare att expandera affärer på nya marknader."

Vad har du för råd till den som inte är van vid att sitta i karantän?

Nu har vi varit i karantän i 10 dagar då det var ett utbrott på ungarnas skola. Rådet är att finna dagliga rutiner. Laga mat, kanske läsa en bra bok, hitta på aktiviteter med ungarna osv. Lätt är det inte och hoppas verkligen att vi inte behöver vara i karantän igen.

Enligt Spanienportalen satsar landet på egenföretagare

under krisen och gör allt för att hålla igång

konsumtionen, stämmer det tycker du?

Nej! Det existerade ganska bra lån, men varken för bidrag eller lån så var processen enkel. Spanien kommer troligtvis att bli väldigt drabbat av det här. De lever till en ganska stor grad på turistnäringen.

Alla ekonomiska institut förutspår att den spanska ekonomin kommer att ha återhämtat sig helt år 2022 (Spanienportalen). Hur planerar du affärerna inför detta? 

Med en bra internetanslutning, ZOOM och Linkedin så existerar inga gränser. Med hjälp av en norsk leverantör, Cavai så har vi öppnat i Central Amerika och Colombia. Jag bedriver också affärer i Portugal. Aldrig tidigare har det varit lättare att expandera affärer på nya marknader.

Vad vill du säga till alla som längtar till Barcelona?

Just nu känns allt lite konstigt och vi är alla ganska oroliga för framtiden. Dock så kommer vi att få vaccination snart och vi lär oss mer om Covid-19. Barcelona kommer inte att försvinna och den fantastiska kreativitet när det gäller gastronomi och nöje kommer inte att dö ut. Barcelona behöver turismen nu, mer än någonsin. Kom hit!! 😊

Besök Andreas Åkessons Linkedinprofil här.

TEXT: ANNIKA WÅLINDER & ANDREAS ÅKESSON

REDIGERING: ANNIKA WÅLINDER,

FAIR COMMUNICATIONS

DIREKT FRÅN BARCELONA:

bottom of page