top of page
Sök

”När CNN beskrev Spanien som värst drabbade land mådde vi inte särskilt bra"

Uppdaterat: 17 apr. 2020

Hej Andreas, vi får en väldigt dyster bild av Spanien från medierna, hur har du det?

Tack, jag har det bra. Ingen i familjen utgör riskgrupp så peppar, peppar, hoppas att inget går fel. Vad som är svårt är naturligtvis ovissheten. Vi har nu fått order om att stanna hemma i karantän fram till den 26:e, sedan vet vi inget mer. Det är också en utmaning att vara i en ganska liten lägenhet tillsammans med min fru, tvillingar på sex år och en hund.

Spanien är satt i karantän, vad innebär det, får ni gå ut överhuvudtaget och i sådana fall, när?

Regeringen har infört undantagstillstånd vilket innebär att de vanliga lagarna inte längre gäller. Detta betyder att om vi inte följer de regler som gäller i vad de kallar, "estado en alarma" så kan polis och militär ingripa utan några hinder. Det är enbart vissa personer som idag har rätt att förflytta sig, till exempel vårdpersonal och yrkesgrupper inom livsmedel, finans & försäkring, media, polis, militär och några andra branscher. Övriga får jobba så gott de kan genom internet. Det finns undantag från utomhusförbudet, de som har hund får promenera korta sträckor och man får handla i livsmedelsbutiker eller på apotek.

Hur är det att sitta i karantän, finns det något positivt med det?

Jag tror att det beror på många olika faktorer. Rent generellt så finns det alltid något positivt med att befinna sig i en kris, men det är klart att det är lätt att hamna i negativa tankespår. Vi har det relativt bra men är man egenföretagare som jag så tar pengarna så småningom slut ifall jag inte jobbar. Dessutom så svänger humöret hela tiden. Ibland så känns det bra och man är jättenöjd med saker som man gör och så helt plötsligt så ändras det. Lite som en tur med berg- och dalbana. Mina barn har mycket energi vilket kan vara en utmaning men när man talar med folk som är ensamma så är det inte lätt heller. Vi har alla varit tvungna att anpassa oss till det vi har. Vi lägger upp dagen med en bra rutin och försöker följa den så gott det går.

Har du någon uppfattning om stämningen bland Barcelonabor, finns det hopp och optimism?

Jag tror inte att det är enbart folk i Barcelona som är oroliga. Covid-19 är här för att stanna och det är ett problem för alla människor. Det är helt enkelt ett nytt fenomen som vi måste anpassa oss till. Den här veckan har varit bra. Vi ser mindre press på sjukhusen och dödssiffrorna har stabiliserats. Det har givit oss hopp för tillfället. Förra veckan var sämre, när Spanien hamnade på CNN:s förstasidor som det värst drabbade landet i världen med siffror som bara steg.

Du är själv entreprenör och företagare inom olika branscher, berätta vad du gör!

Jag jobbar inom digital reklam och har bland annat jobbat för det skandinaviska företaget Adform, som är en "adserver", det vill säga en mjukvara för att erbjuda den bästa lösningen för annonsörerna i deras digitala reklaminvestering. Nu är min huvuduppgift att importera smarta och bra lösningar inom denna bransch för att bedriva affärsutveckling för företag i Italien, Spanien, Portugal och Latin Amerika. Jag gör detta via företaget, B4Bind.com och min roll är som affärsutvecklare och jag är dessutom delägare i företaget.

Vilka tips har du till svenska företagare som jobbar hemifrån dessa dagar?

Jag tror att det viktigaste är att ta en dag i sänder. Försök inte att vara lika effektiv som tidigare. Undvik att bli frustrerad över att saker inte fungerar. Det är klart att det är mer komplicerat att jobba hemifrån. Vi måste lära oss att leva med detta. Jag har kunnat anpassa mig ganska bra då jag redan jobbade hemifrån till 50% innan covid-19. Dessutom så är det viktigt att ha ett bra samarbete inom familjen. Min fru och jag delar upp sysslor och försöker så gott det går att underhålla barnen. Det är en stor fördel att ha ett avskilt arbetsrum där barnen inte kommer och stör alltför mycket.

Hur ser du på framtiden, efter karantän?

Oj, det var en svår fråga. Jag vet inte ifall någon kan svara på detta. Min förhoppning är att denna kris leder till något bra. Vi kanske har byggt upp ett ohållbart samhälle där varken vi, djur, och planeten mådde särskilt bra. På kort sikt så kommer det att bli jobbigt och troligtvis så kommer man att vara tvungen att lära sig saker snabbt. Långsiktiga strategier är nog ohållbart så man får ta en dag i sänder, och försöka att hålla overkliga tankar som är grundade kring rädsla på plats.

Hur är den spanska nyhetsrapporteringen?

Jag har nästan slutat att läsa elpais, Lavanguardia och elmundo. De som skött sig ganska bra för att åtminstone hålla folket lugna är Atresmedia (la sexta och Antena tres). Media rent generellt har varit ganska dåliga på att sprida kunskap om covid-19 utifrån ett holistiskt och faktagrundat perspektiv. Det handlar mest om att skapa rädsla och att agera lite som traditionell press där kriser inte existerar. Covid-19 är ett faktum, och vi måste lära oss att leva med det på bästa sätt. Dock så fattas idag en stark ledning för att ta viktiga beslut kring en bra strategi.


BAKGRUND: Svensk och internationell nyhetsrapportering från Spanien är knapphändig, på nättidskriften spanienportalen.se hittar jag dock följande information: Nationellt nödläge råder i landet sedan den 14 mars, det förlängdes med två veckor förra veckan men har nu förlängts ytterligare till den 26 april. Över tiotusen människor har hittills mist sina liv i Covid-19 och den spanska regeringen har lanserat ett nödpaket på två biljoner svenska kronor (200 miljarder euro). Spanien kämpar och detta är mitt bidrag. Förra veckan gjorde jag en första intervju med min vän, affärsutvecklaren och företagaren Andreas Åkesson, Barcelonabo sedan många år. Den här gången ber jag honom berätta hur vardagen ter sig i karantän och med arbete hemifrån.


Andreas Åkessons profil på LinkedIn:

TEXT: ANNIKA WÅLINDER OCH ANDREAS ÅKESSON

REDIGERING: ANNIKA WÅLINDER, grundare fair communications


Barcelona, lördag förmiddag, 4 april, 2020

FOTO: ANDREAS ÅKESSON


500 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page