top of page
Sök
  • Annika Wålinder

Mot en säker värld online?

Uppdaterat: 3 maj 2022


Ett tryggt och säkert internet, är det möjligt?


En milstolpe i internetregleringens historia ägde rum förra veckan när EU träffade en politisk överenskommelse kring lagen om digitala tjänster.


Lagen tvingar stora techplattformar att skydda användare mot systematiska risker såsom hatkampanjer och spridning av desinformation. Algoritmsystem, annonsmodeller och datapraxis ska därför analyseras och anpassas så att riskerna för övergrepp minimeras.


De stora techbolagen kommer att behöva genomgå årliga, oberoende granskningar och ge tillsynsmyndigheter, forskare och det civila samhället tillgång till data och algoritmernas ”svarta boxar”.


Lagen bromsar techbolagens idag helt okontrollerade makt och för oss ett steg närmare en onlinevärld som respekterar de mänskliga rättigheterna.


- Alldeles för länge har vår mest personliga data utgjort ett vapen för att underminera vår rätt till integritet, menar Claudia Prettner, rådgivare på Amnesty tech.


Tidigare har människor stått oskyddade mot påträngande datainsamling och annonser som använder personlig information, tex religiös tro, politisk åsikt eller sexuell läggning. Med den nya lagen försvaras kärnvärdena värdighet, autonomi och integritet, i den digitala eran – inte en dag för tidigt.


Människorättsorganisationen Amnesty International anser dock att EU borde ha gått längre för att helt fasa ut all integritetskränkande och övervakningsbaserad annonsering.


---


FOTNOT: Lagen om digitala tjänster klubbades igenom av EU, 23 april, 2022. På engelska heter lagen Digital Services Act, DSA. Den föreslogs av EU-kommissionen 15 december, 2020 för att stärka skyddet av medborgares mänskliga rättigheter online. Den slutgiltiga texten har ännu inte släppts.


Digitala tjänster innefattar onlinetjänster från enkla webbsidor till infrastrukturtjänster på internet, onlineplattormar och sociala nätverk, tex Facebook, Instagram och Youtube.Källor:

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/04/european-union-digital-services-act-agreement-a-watershed-moment-for-internet-regulation/

https://www.dn.se/ledare/emma-hoen-bustos-musk-ar-profeten-som-dok-upp-till-festen-20-ar-for-sent/
34 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page