top of page
Sök
  • Annika Wålinder

"Från ett franskt perspektiv är den svenska hanteringen helt ofattbar"

Uppdaterat: 19 apr. 2020

Hej Virginie, hur är läget i Stockholm?

Hej, fysiskt mår jag ganska bra med tanke på omständigheterna. Har hittills bara fått milda symtom (ont i halsen och väldigt trött). Psykologiskt däremot… Jag är som många jätteorolig över vad som händer.

Frankrike upplever en svår hälsokris just nu, hur känns det att följa sitt hemland på distans?

Det känns jättejobbigt, dels för att det är frustrerande att inte kunna hjälpa till (min mamma och min mormor bor ensamma) och dels för att man inte vet hur det kommer att se ut i framtiden.

Hur tycker du att Frankrike agerar i kampen mot covid-19?

Jag tycker att Frankrike agerar kraftfullt även om man alltid kan fråga sig om man kanske kunde gjort det tidigare. Frankrike drabbades ju hårt efter Italien och Spanien, kanske har man förlorat tid när man väntade på att stänga samhället… svårt att säga. Men hur Frankrike agerar (och inte re-agerar) ger mig hopp och trygghet vilket jag inte känner när jag ser hur Sverige hanterar detta…men det är förstås en annan fråga.

Vad säger dina nära och kära i Frankrike?

Min familj och mina vänner bor i Bordeauxområdet, sydvästra Frankrike. Normalt sett, redan i april passar man på att njuta av uteserveringar, ta en promenad på stranden, grilla ute i trädgården, osv… Just nu är det helt annorlunda. Det enda min mamma gör är att handla en gång i veckan åt sig själv och åt min mormor som fyller 89 i augusti (och som är själv hemma sedan mer än en månad). De deppar, har nästan slutat tro att detta ska gå över. Glöm inte att det hittills är 17 920 personer som dött i Frankrike, 17 920 personer, man har svårt att förstå det.

Sverige och Frankrike agerar som natt och dag i frågan, hur ter sig den svenska hanteringen från ett franskt perspektiv (ditt)?

Oj! Då kommer frågan som kanske gör att jag tappar alla mina svenska vänner. Först och främst vill jag säga att jag inte vill skapa en polemik men från ett franskt perspektiv är den svenska hanteringen helt ofattbar! Ingen vill tro mig i Frankrike när jag säger att allt är öppet i Sverige, att vi kan leva nästan som vanligt. Man förstår helt enkelt inte! Jag förstår inte!


Jag har läst och fortsätter att läsa Folkhälsomyndighetens analyser (bland annat), lyssnar på alla presskonferenser men det lugnar mig inte, tvärtom tyvärr.


Jag har bott i Sverige i 10 år, har lärt och tagit till mig ”lagomkonceptet” och till och med älskat hur man tänker, resonerar och hanterar konflikter mellan människor. Men denna gång är det kanske min franska sida som kommer ut och skriker ”men vad håller ni på med”?

Det där med ”att ta ansvar” har sina gränser. Jag vet att de flesta avbokade sina resor till fjällen, eller Gotland samt till sina stugor. Men såg också många fulla uteserveringar, människor som shoppar som vanligt, enorma köer till Systembolaget mm. Jag har också pratat med många svenskar för att känna av läget, hur de tänker, vad de tycker och har insett att de flesta inte förstår hur allvarligt detta är.


Många gånger fick jag höra att detta är som en influensa, till och med en förkylning! Även min sons lärare sa direkt till mig när jag frågade henne hur hon mådde att alla kommer att få det utan att märka det, att det inte är så farligt!


Hur kan man säga så idag med all information som man har? Hur kan man bara tänka att man kommer att gå igenom det utan problem trots alla exempel som visar hur allvarligt det är?


Jag har inte svaret… För mig är det där sättet att tänka ofattbart… Vem är det som bestämmer i det här landet? Vem har folk röstat på? Är det Tegnell eller Löfvén? Sedan hör man hur alla är förkrossade över Adam Alsings död… för nu har döden ett ansikte…


Men de 1399 andra har också ansikten, eller hur? Jag vet att skillnaden är stor mellan svenskars och fransmäns förtroende för sina myndigheter, men vi är till slut alla samma människor som vill det bästa för våra nära och kära va? Eller har jag missat någonting?

Vilka franska nyhetsmedier följer du? Hur ser nyhetsrapporteringen ut?

Jag är utbildad inom media och kan mediabranschen, så jag vet att man måste vara försiktig när man läser en artikel, lyssnar på radio eller framför allt TV. Jag vet hur man kan kontrollera en bild (det är ju mitt yrke) eller en film. Därför går jag direkt till källan för att kontrollera att vad jag läser stämmer. Jag följer förstås AFP, Le Monde, Libération, Le Figaro mm. Jag läser också mycket på de franska myndighetskanalerna. Jag hittar också information på de svenska, engelska samt spanska kanalerna eftersom jag behärskar dessa språk.

Frankrike har ett av världens bästa sjukvårdssystem, ändå är sjukhusen i exempelvis Paris överfulla. Kommentera gärna.

Svårt att kommentera men jag skulle anta att det kommer från en annan stor skillnad mellan våra länder. I Frankrike säger man aldrig till sitt folk ”bättre ett du stannar hemma och avvaktar” som jag fick höra när jag ringde vårdcentralen här i Stockholm. I Frankrike har man en läkare som åker till en (SOS médecin) och som bestämmer om man ska till sjukhus eller inte. Du är aldrig ensam. Du behöver inte tänka på hur det kommer att gå när du är sjuk. Det är ju därför vi betalar skatt eller hur?

Hur tycker du att president Macron sköter sitt presidentskap?

Det är också en farlig fråga! Jag har inte röstat på honom men jag tycker ändå att han sköter allt detta på ett bra sätt. Han är vald, han bestämmer. I sådana kriser behöver man en ledare som visar vägen tycker jag. Inte en person som upprepar att det bara är folks eget ansvar, men som samtidigt hindrar mig från att hålla min son från skolan, dubbelmoral tycker jag.

Vad vill du säga till oss som är frankofiler och som lider med det franska folket i detta nu?

Förstås vill jag varmt tacka er. Men vi är alla i samma båt, så jag lider också med det svenska folket trots våra skillnader.


TEXT: ANNIKA WÅLINDER OCH VIRGINIE GARCIA

REDIGERING: ANNIKA WÅLINDER, grundare fair communications


FAKTA

Frankrike har över 67 miljoner invånare (2017) och landets ekonomi tillhör de största i världen. Sjukvårdssystemet har av WHO rankats som det bästa i världen, bland annat på grund av en välutvecklad tillgänglighet och professionellt bemötande. Franska läkare gör hembesök efter att man ringt SOS Médecins vilket avlastar akuten. Gravida tas om hand minutiöst och landet har ingen debatt om långa vårdköer.

www.ui.se

www.maisondefrance.se

Läs Folkhälsomyndighetens information om covid-19 på franska


Besök Virginie Garcias hemsida:


BAKGRUND (samma text som i inlägg på LinkedIn)

Franska skolor och universitet är stängda, utegångsförbud råder och landet befinner sig i nationellt nödläge. Utegångsförbudet rapporteras ha medfört 30 procent fler anmälningar om misshandel i franska hem och regeringen har vidtagit åtgärder för utsatta kvinnor (DN200403). Macron hyllar den franska vårdpersonalen men medger brister i logistik och skyddsutrustning.


Skol- och utbildningsväsendet ska gradvis öppna efter den 11 maj:

– Detta är en prioritet för mig. För just nu växer klyftorna. Alltför många barn i fattiga områden och på landsbygden kan inte gå i skolan, och de saknar ofta den tillgång till internet och hjälpsamma föräldrar som andra barn har, säger Macron. (DN20200413)

Denna intervju tillägnas Frankrike och det franska folket. Som gammal frankofil känner jag starkt för landet. Virginie Garcia är fotograf och kommunikationsstrateg från Bordeaux, bosatt i Stockholm. Vi har lärt känna varandra genom LinkedIn. Här ger hon ett personligt perspektiv på det franska - och svenska - läget.
79 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page